Oliwki z pastą paprykową

 

Bez nich trudno sobie wyobrazić Grecję. Oliwki – bo o nich mowa, to symbol krajobrazu i kuchni śródziemnomorskiej. Oliwkowe drzewka są symbolem długowieczności, to one wydają niewielkie, zwykle cierpkie w smaku owoce – oliwki. Spożywa się je w różnych etapach dojrzewania albo poddaje obróbce, by zyskać cieszącą się powodzeniem przekąskę. Wystarczy pestkę oliwki usunąć lub zamienić na nadzienie z migdałów, czosnku czy pasty paprykowej. W każdej postaci oliwki robią furorę!

 


Składniki: woda, oliwki zielone drylowane 42,5 %, pasta paprykowa 7,5 % (woda, papryka czerwona, substancje zagęszczające: alginian sodu, guma guar; substancja wiążąca: chlorek wapnia; sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; substancja konserwująca: sorbinian potasu), regulatory kwasowości: kwas mlekowy, kwas cytrynowy; sól, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy.


Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni.


Masa netto:  300 g


Wartość odżywcza w 100 g produktu:

  • Wartość energetyczna 657 kJ / 160 kcal
  • Tłuszcz 16 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,4 g
  • Węglowodany 1,6 g, w tym cukry 0 g
  • Błonnik 2,6 g
  • Białko 1,0 g
  • Sól 3,1 g