Tahini pasta sezamowa

 

Tahini jest ważnym elementem kultury bliskiego wschodu. W starożytności na bliskim wschodzie sezam, olej sezamowy i tahini były nie tylko pożywieniem, ale też lekarstwem. Tahini na Bliskim Wschodzie przygotowywane jest na bazie nasion sezamu, czasem podprażanych, co nadaje tahini mocniejszy aromat. W krajach azjatyckich produkuje się je z niełuskanych nasion sezamu, przez co jest ono wyraźniej gorzkie w smaku. Niezależnie od metody produkcji tahini otwiera kulinarną wyobraźnię jako składnik wielu potraw.


Składniki: Miazga sezamowa tahini 100%. Produkt może zawierać mleko.


Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, po otwarciu przechowywać w lodówce.


Pojemność opakowania: 327 ml


Wartość odżywcza w 100 g produktu:

  • Wartość energetyczna 2717 kJ / 658 kcal
  • Tłuszcz 58 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 9,5 g
  • Węglowodany 1,9 g, w tym cukry 1,7 g
  • Błonnik 10 g
  • Białko 27 g
  • Sól 0 g