Wypada powiedzieć wprost – oliwa z oliwek to śródziemnomorskie złoto! Oliwę tłoczy się na dwa sposoby: na zimno lub na gorąco. Mianem najlepszej okrzyknięto oliwę z pierwszego tłoczenia na zimno, zwaną „extra virgin”. Oliwa z drugiego tłoczenia zwana jest „virgin”, a z trzeciego, które często odbywa się na gorąco – „pure”. Niezależnie od tego, którą wybierasz – nie powinno jej zabraknąć w zdrowej kuchni.
Składniki: Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia
Przechowywanie: Przechowywać w ciemnymi chłodnym miejscu. W niskich temperaturach oliwa może krystalizować.
Pojemność opakowania: 500 ml
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna 3389 kJ / 822 kcal
- Tłuszcz 91 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 14 g
- Węglowodany 0 g, w tym cukry 0 g
- Błonnik 0 g
- Białko 0 g
- Sól 0 g