Bez nich trudno sobie wyobrazić Grecję. Oliwki – bo o nich mowa, to symbol krajobrazu i kuchni śródziemnomorskiej. Oliwkowe drzewka są symbolem długowieczności, to one wydają niewielkie, zwykle cierpkie w smaku owoce – oliwki. Spożywa się je w różnych etapach dojrzewania albo poddaje obróbce, by zyskać cieszącą się powodzeniem przekąskę. Wyjątkowa linia oliwek w zalewach inspirowanych aromatycznymi cocktails, poleca się jako przekąska na imprezie, składnik koreczków i sałatek, dodatek na deskę serów czy wędlin oraz jako dekoracja drinków również bezalkoholowych.
Składki: Oliwki zielone drylowane, woda, cukier, ocet winny biały, mandarynki, olej słonecznikowy, papryczka chili płatki, kurkuma, papryczka chili, kolendra, sól morska, regulator kwasowości – kwas cytrynowy.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 14 dni.
Masa netto: 310 g
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna 766 kJ / 184 kcal
- Tłuszcz 12 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,6 g
- Węglowodany 16 g, w tym cukry 14 g
- Błonnik 4,1 g
- Białko 1,0 g
- Sól 1,5 g
