Bez nich trudno sobie wyobrazić Grecję. Oliwki – bo o nich mowa, to symbol krajobrazu i kuchni śródziemnomorskiej. Oliwkowe drzewka są symbolem długowieczności, to one wydają niewielkie, zwykle cierpkie w smaku owoce – oliwki. Spożywa się je w różnych etapach dojrzewania albo poddaje obróbce, by zyskać cieszącą się powodzeniem przekąskę. Wystarczy pestkę oliwki usunąć lub zamienić na nadzienie z migdałów, czosnku czy pasty paprykowej. W każdej postaci oliwki robią furorę!
Składniki: Oliwki zielone drylowane, woda, regulatory kwasowości – kwas mlekowy, kwas cytrynowy, przeciwutleniacz – kwas askorbinowy.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni.
Masa netto: 300 g
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna 684 kJ / 166 kcal
- Tłuszcz 17 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,5 g
- Węglowodany 0,6 g, w tym cukry 0 g
- Błonnik 3,2 g
- Białko 1,1 g
- Sól 3,0 g