Bez nich trudno sobie wyobrazić Grecję. Oliwki – bo o nich mowa, to symbol krajobrazu i kuchni śródziemnomorskiej. Oliwkowe drzewka są tu symbolem długowieczności, to one wydają niewielkie, zwykle cierpkie w smaku owoce – oliwki. Spożywa się je na surowo w różnych etapach dojrzewania albo poddaje niewielkiej obróbce, by zyskać cieszącą się powodzeniem przekąskę. Wystarczy pestkę oliwki zamienić na nadzienie z migdałów, czosnku czy pasty paprykowej. W każdej postaci oliwki robią furorę!
Składniki: Oliwki zielone, woda, pasta paprykowa (czerwona papryka, substancje zagęszczające – alginian sodu, guma guar, substancja konserwująca – sorbinian potasu), sól, regulator kwasowości – kwas mlekowy, przeciwutleniacz – kwas askorbinowy.
Przechowywanie: Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 14 dni.
Masa netto: 2 kg
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna 580 kJ / 141 Kcal
- Tłuszcz 14 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3 g
- Węglowodany 3 g, w tym cukry <0,5 g
- Białko 1 g
- Sól 3,74 g