Bez nich trudno sobie wyobrazić Grecję. Oliwki – bo o nich mowa, to symbol krajobrazu i kuchni śródziemnomorskiej. Oliwkowe drzewka są symbolem długowieczności, to one wydają niewielkie, zwykle cierpkie w smaku owoce – oliwki. Spożywa się je w różnych etapach dojrzewania albo poddaje obróbce, by zyskać cieszącą się powodzeniem przekąskę. Wystarczy pestkę oliwki usunąć lub zamienić na nadzienie z migdałów, czosnku czy pasty paprykowej. W każdej postaci oliwki robią furorę!
Składki: Oliwki zielone, woda, sól, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, przeciwutleniacz – kwas askorbinowy.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 14 dni.
Masa netto: 360 g
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna 798 kJ / 191 kcal
- Tłuszcz 20,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,3 g
- Węglowodany 1,0 g, w tym cukry <0,1 g
- Białko 1,2 g
- Sól 3,3 g