Pasta bakłażanowa z pomidorami

 

Pasta i… Basta! Dosłownie tyle wystarczy, by rozwinąć kulinarną wyobraźnię. Pasty to popularny na greckich stołach dodatek, który doskonale komponuje się z pieczywem, grzankami, zarówno na zimno jak i na gorąco. Podstawą past są zawsze aromatyczne warzywa. To od nich zaczyna się reaktywność… Połączenie grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami, ziarnami słonecznika i czosnkiem lub połączenie czarnych oliwek i fety. Którą spróbować? Najlepiej obie!


Składniki: Bakłażan grillowany 76%, słonecznik, olej rzepakowy, pomidory suszone 4%, czosnek suszony, sól, pieprz, koncentrat cytrynowy, ocet winny. Produkt może zawierać mleko i sezam.


Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, po otwarciu przechowywać w lodówce do 48 godzin.


Pojemność opakowania: 225 ml


Wartość odżywcza w 100 g produktu:

  • Wartość energetyczna 594 kJ / 144 kcal
  • Tłuszcz 12 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,2 g
  • Węglowodany 3,8 g, w tym cukry 3,1 g
  • Błonnik 4,3 g
  • Białko 3,0 g
  • Sól 1,3 g