Bez nich trudno sobie wyobrazić Grecję. Oliwki – bo o nich mowa, to symbol krajobrazu i kuchni śródziemnomorskiej. Oliwkowe drzewka są symbolem długowieczności, to one wydają niewielkie, zwykle cierpkie w smaku owoce – oliwki. Spożywa się je na surowo w różnych etapach dojrzewania albo poddaje niewielkiej obróbce, by zyskać cieszącą się powodzeniem przekąskę. Wystarczy pestkę oliwki zamienić na nadzienie z migdałów, czosnku czy pasty paprykowej. W każdej postaci oliwki robią furorę!
Składniki: Oliwki zielone drylowane, woda, migdały 12%, sól, regulator kwasowości – kwas mlekowy, przeciwutleniacz – kwas askorbinowy.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 14 dni.
Masa netto: 2 kg
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna 820 kJ / 199 kcal
- Tłuszcz 19 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3 g
- Węglowodany 5 g, w tym cukry <0,1 g
- Białko 0,9 g
- Sól 3,3 g